En aquesta ocasió vull compartir amb vosaltres un interessant article d'en Gerard Artigas, company entrenador, que en el seu blog va voler parlar d'una de les figures que per a mi més importància hauria de tindre dintre de l'organigrama d'un club: el director tècnic.
La meva opinió és clara: no només s'han de repartir les hores de pista, calendaris, roba, material... funcions habituals d'un coordinador. També hi ha d'haver algú que s'ocupi de portar un control dels continguts i objetius tècnics-tàctics a treballar a cada categoria, i de la seva evolució.
La figura del director tècnic esportiu, la rellevància ignorada
Sovint, els clubs i les entitats esportives s’obsessionen en omplir tot l’organigrama de càrrecs esportius. Directius, tresorers, secretaris, coordinadors, delegats, entrenadors, jugadors... Són els elements considerats essencials perquè aquests clubs puguin desenvolupar les seves funcions i competicions satisfactòriament. Tot i que és cert que hi ha clubs i entitats on si que tenen director/a esportiu, jo em pregunto, i la figura d’aquest director tècnic esportiu, per què no es té en tanta consideració a totes les institucions esportives?
El director tècnic és la figura encarregada de dissenyar i programar la selecció de continguts a treballar dels diferents equips i practicants del club. És aquell que té al seu càrrec l’evolució de les programacions a implementar amb l’objectiu d’augmentar el nivell de la institució i dels seus jugadors/es. El treball de director tècnic no és una figura aïllada en un organigrama esportiu, sinó que té sentit dins d’un treball interdisciplinar entre cada cos tècnic, els coordinadors i la junta directiva.
Sovint es confón el càrrec de director tècnic amb el de coordinador. Doncs bé, el primer té el seu camp d’actuació sota un prisma tècnic, especialitzat i transferible a l’esport tractat en qüestió, i pel que fa al segon, el seu camp de treball es considera més logístic, organitzatiu, ja sigui amb temes de material, comunicació amb famílies, disseny d’horaris, burocràcia... Tot i que hi han funcions que es podien compartir, els seus càrrecs queden ben diferenciats per la seva naturalesa.
Aprofundint en el tema, podem dir que les funcions de tot director tècnic esportiu es poden resumir en:
-Confeccionar les plantilles de jugadors per cada equip o categoria juntament amb cada cos tècnic.
-Analitzar les característiques de cada plantilla o practicant per treure’n conclusions.
-Establir objectius per cada equip o practicant un cop fet l’anàlisi de les característiques d’aquests.
-Crear un ideari, filosofia o estil de joc o actuació comú per tota la institució i fer-ne els controls periòdics perquè així es compleixi.
-Establir, conjuntament amb l’equip tècnic, els continguts a treballar per cada equip, edat o categoria. És a dir no són els mateixos continguts els que hauran de treballar un equip pre-benjamí d’un cadet, o un judoka de 9 anys amb un de 15.
-Observar, analitzar i avaluar els diferents entrenaments per assegurar-se que aquests continguts i filosofia d’actuació s’estan complint i en cas contrari corregir, ajudar i aconsellar al cos tècnic perquè així sigui.
-Aconsellar a nivell tèoric i pràctic als respectius cos tècnics sobre aspectes metodològics i de consecució dels continguts dels entrenaments.
-...
Del director tècnic en podríem dir moltes més funcions i característiques però crec que aquestes són les principals a executar.
Vist, això, i veient la importància que té en les seves funcions aquest càrrec, per què les institucions no tenim en compte des del primer moment l’existència d’aquest càrrec? Ja que aquest esdevindrà una figura primordial per tal d’assegurar l’evolució en els aprenentatges dels esportistes de la institució.
Per últim m’agradaria comentar una petita anècdota per finalitzar l’article. Un dia em va venir a demanar consell un entrenador de bàsquet; em deia que estava desesperat, que feia mesos que estava treballant la defensa en zona i que no hi havia manera que els jugadors la comprenguessin. La meva resposta va ser: “quina edat entrenes?” i sorprenentment la seva contestació va ser: “entre 10-11 anys”. Jo vaig riure i ell es va sorprendre amb cara d’incomprensió. La meva feina va ser fer-li veure que amb l’edat que tenien tot just acabaven de passar la fase del treball de diferents Habilitats Motrius Bàsiques i que estaven en ple procés d’adquisició dels diferents elements tècnics bàsics, per tant, com pretenia inculcar en aquesta fase una defensa zonal? ja que aquest tipus de defensa requereix uns processos tècnics, tàctics i cognitius que estaven en aquell moment fora de l’abast de les característiques dels seus jugadors.
Amb aquesta anècdota vull donar a entendre que si en aquest cas hagués existit la figura del director tècnic esportiu dins del club, aquest entrenador s’hagués estalviat molts maldecaps i hores improductives de treball i que indirectament va perdre un temps d’or per treballar els continguts reals que havia d’impartir.
Així doncs, cal reflexionar sobre aquest important càrrec en l’organigrama esportiu.
Gerard Artigas Torrent
La Pissarra
http://gerardartigas.blogspot.com/
No hay comentarios:
Publicar un comentario